Skábmagovat

 

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat luo puitteet alkuperäiskansojen elokuvien esittämiselle maailmanlaajuisesti – elokuvataiteelle, jota yleisö harvemmin näkee valtamedioissa. Skábmagovat järjestetään vuosittain Inarissa, Suomen saamelaisalueen keskuksessa kaamosajan loppumetreillä.

 

Skábmagovat on yksi vanhimpia alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleja ja se on tunnettu laadukkaasta sisällöstään ja ainutkertaisista puitteistaan. Skábmagovien erityisyytenä on lumesta rakennettu ulkoilmateatteri. Revontuliteatteri on kokemus kokeneemmallekin elokuvien kuluttajalle ja festivaalikonkarille – elokuvia katsotaan parhaimmillaan yli 30 asteen pakkasella. Toki sisätilanäytökset kuuluvat myös oleellisesti festivaalin sisältöön, mahdollistaen pidemmänkin elokuvanautinnon teatterin lämmössä. Elokuvia esitetään torstaista sunnuntaihin aamusta iltaan. 

 

Skábmagovien merkitys saamelaisen elokuvatuotannon näkyvyyden edistäjänä on huomattava. Sillä on vakiintunut kansainvälinen elokuva-alan toimijoiden ja eri festivaaliorganisaatioiden kävijäkunta, joka etsii uusia ja ainutlaatuisia tuotantoja omiin tarpeisiinsa. Luonnollisesti festivaali täydentää ja monipuolistaa myös Suomen elokuvatarjontaa.

 

Yksi festivaalin tärkeimmistä tehtävistä on eri alkuperäiskansojen keskinäisten suhteiden ylläpitäminen. Skábmagovien tavoitteena on vahvistaa alkuperäiskansojen yhteistyötä, yhteenkuuluvuutta ja vuoropuhelua; elokuva on paras mahdollinen tapa jakaa informaatiota, tunnetta, maailmankuvaa, asenteita, haasteita ja ajankuvaa kulttuurista – Skábmagovat alkuperäiskansojen elokuvafestivaalilla myös kaikkein pienimmät kansat saavat äänensä kuuluviin. Skábmagovat on luonteva kohtaamispaikka erilaisille kulttuureille.

 

Festivaalit on omistettu alkuperäiskansojen elokuville, vaikka areena on avoin myös poikkitaiteellisille hankkeille; saamelais- ja alkuperäiskansojen taiteilijoiden taiteelle ja esityksille. Elokuva-ohjelmistoa täydentävät mm. työpajat, keskustelutilaisuudet ja konsertit. Haluamme tarjota yleisölle  samaistumispintoja, kokemuksia ja uusia näkökulmia sekä erityisesti antaa heille uudenlaisia elämyksiä.