Skábmagovat ottaa tapahtuma-alan haasteen vastaan ja vie tapahtuman nettiin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Skábmagovat 2022 järjestetään kokonaan online-festivaalina 27.1.-6.2.2022. Vallitseva tilanne on haastava tapahtuma-alalle, ja se pakottaa tapahtumia löytämään uusia tapoja toimia. Jo 24. kerran järjestettävä elokuvafestivaali siirtyy siis verkkoon, jatkaen tarkoitustaan saamelaisten ja maailman alkuperäiskansojen elokuvien areenana. 

Online-toteutuksen kautta jokainen voi paikkakunnasta riippumatta osallistua festivaaliin, ja nauttia alkuperäiskansojen tarinankerronnasta. Festivaali tuo esille elokuvia ja tarinoita, joita ei valtavirtamediasta helposti löydä.

Skábmagovat online-festivaali kestää 10 päivää 27.1.-6.2., torstain avajaisista aina Saamelaisten kansallispäivän loppuun asti. Yhteensä 15 näytöstä, jotka sisältävät 54 elokuvaa. Lisää tietoa ohjelmistosta täällä. Online-festivaaliin alustana toimii Vimeo.  

Koko kuratoitu elokuvavalikoima on nähtävillä elokuvapassilla, ja yksittäisiä näytöksiä voi vuokrata katsottavaksi. Maakohtaiset rajoitukset voivat vaikuttaa katsottavien näytösten määrää. Suurin osa näytöksistä on katsottavissa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa, sekä globaalisti.

Festivaalin avajaiset ja keskustelupaneeli striimataan Inarista online-festivaalin sivuille. Avajaiset ovat 27.1. klo 18, ja katsottavissa ilmaiseksi. Noin tunnin mittainen live sisältää tervetuliaispuheen, saamelaistaidetta, sekä lyhytelokuvia eri puolilta maailmaa. Avajaiset juonnetaan tällä kertaa koltansaameksi ja englanniksi, juontajina toimivat Áslat Holmberg ja Hanna-Maaria Kiprianoff. 

Koltansaame on yksi Suomessa puhuttavista Saamen kielistä, ja sitä puhuu noin 300 ihmistä. Kielen ja kulttuurin elinvoimaisuuden eteen tehty työ on tuottanut tulosta, ja puhujien määrä on kasvussa. Koltankielinen kulttuuritarjonta kasvaa myös, ja tätä Skábmagovat haluaa osaltaan nostaa. Ohjelmistosta löytyy koltankielinen musiikkivideo, ja tämän vuoden julisteen on tehnyt kolttataiteilija Sámi Hustler.

Keskustelupaneelin aihe on yhteisöllisyys, joka on myös festivaalin tämän vuoden teema. Keskustelu striimataan perjantaina 28.1. klo 18-20. Festivaalin osallistujilla on mahdollisuus ottaa osaa keskusteluun live-chatin kautta, ja esittää kysymyksiä panelisteille. Yhteisöllisyydestä, sen kehittymisestä, sekä voimavaroista ja niiden puuttumisesta keskustelevat  Sunna Nousuniemi, Suvi West, Heidi Eriksen, Ristenrauna Magga, keskustelun moderaattorina toimii Áslat Holmberg. Keskustelu käydään pohjois-saameksi ja tulkataan englanniksi.

Tallenteet paneeleista julkaistaan myös Online-festivaalin sivuilla ja somekanavissa. Näin myös mahdollisimman moni yhteisön jäsen voi osallistua saamelaisia koskevaan ajankohtaiseen keskusteluun. 

Skábmagovat kannustaa jakamaan elokuvakokemuksen jonkun kanssa – sekä muiden festivaaliin osallistujien ja saman elokuvan katsoneiden kanssa käyttämällä hashtagia #skabmagovat2022. 

Lisätietoja antaa

Diinu Bouras Ohvo
Päätuottaja
+358449291255
diinu.bouras.ohvo@skabmagovat.fi