PERJANTAI 24.1.2020 20.45 UAAJEERNEQ ー GRÖNLANTILAISTA MASKITANSSIA SAJOS

By Elisabeth Heilmann Blind

 

Uaajeerneq – Grönlantilainen maskitanssi on vanhin draamallinen ilmaisumuoto Grönlannin Inuiittien joukossa. Perinne on ollut elossa noin 3000-4000 vuotta, ja viime vuosisatoina erityisesti Grönlannin itäisissä osissa. Alunperin maskitanssi oli osa hedelmällisyysrituaaleja, mutta kehittyi ajanvietolliseksi viihteeksi – shamanististen rituaalien yhteydessä ja pimeän talviajan selviytymiskeinona. 

 

Maskitanssi sisältää kolme ulottuvuutta ja kolme elementtiä. Ulottuvuudet ovat: ihmisyyden tila, eläin- ja henkimaailma. Elementit ovat vastaavasti: pelottava, eroottinen ja koominen osuus (pelle). Maskitanssin perussisältö syntyy tanssijan muuttaessa elementtejä suhteessa yleisön reaktioihin. Muuttamalla kehonsa ja kasvojensa muotoa (meikillä, kepillä ja narulla), maskitanssija itse pyrkii kaikin keinoin eliminoimaan oman persoonansa performanssista ja tavoittamaan tajunnallisen henkitilan, jossa ihmisyyden, eläimellisyyden, feminiinisyyden ja maskuliinisyyden rajat ovat selkeät.

 

Tanssijan maskin ja vaatetuksen värit ovat musta, punainen ja valkoinen, ja jokaisella on oma symbolinen sisältönsä. Musta edustaa tuntematonta, vaarallista ja maagisuutta. Punainen edustaa elämää, rakkautta ja eri luonteita, ja valkoinen väri viattomuutta, selkeyttä ja puhtautta.