Tiedote 29.1.2020 Skábmagovat-festivaalin laaja tunteiden ja taiteiden tarjonta keräsi reippaasti kävijöitä Inarin kylälle

 

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestettiin Inarissa 23.-26.1.2020. Tänäkin vuonna kävijämäärät tekivät järjestäjät tyytyväisiksi – Skábmagovilla 2020 oli arviolta noin 4000 kävijää, mikä on noin 300 kävijää enemmän kuin viime vuonna eikä jää kauas vuoden 2012 ennätyslukemista.

 

Elokuvanäytöksiä oli yhteensä 30, joista suosituimmat olivat Saamelaisen korkeakoulun ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijoiden elokuvista koostettu näytös “Sápmi: Valoa ja pimeää”, niin ikään saamelaisia elokuvia sisältänyt lauantai-illan näytös Revontuliteatterissa sekä Elle-Máijá Tailfeathersin ja Kathleen Hepburnin ohjaama The Body Remembers When The World Broke Open, jossa paikalla oli myös Tailfeathers itse. Tailfeathers myös palkittiin festivaalilla Skábmagovat-palkinnolla eli luhkkalla, jonka valmisti kolttasaamelainen taiteilija ja käsityöntekijä Heidi Gauriloff.

 

“Kävijämäärät osoittavat, että alkuperäiskansojen elokuva kiinnostaa katsojia ja tällaiselle sisällölle on tilausta nyt ja tulevaisuudessa. Meille on ilo saada välittää sellaista kuvaa ja sanomaa, joka jää valtavirrassa herkästi huomiotta. Olemme kiitollisia kävijöille ja elokuvantekijöille siitä, että tämä on mahdollista”, iloitsee festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

 

Skábmagovat tarjoaa joka vuosi elämyksiä myös elokuvanäytösten ulkopuolella – niin myös tänä talvena. Festivaalivierailla oli mahdollisuus tutustua vr-elokuviin ja sapmifilm.com-palveluun, seurata keskusteluja elokuvien rahoituksesta, sukupuolirooleista sekä alkuperäiskansojen kohtaamista uhkista, osallistua kirjan julkaisutilaisuuteen, kuulla livemusiikkia sekä nähdä upeaa Elisabeth Heilmann Blindin esittämää grönlantilaista maskitanssia, joka onnistuikin vetämään Sajoksen auditorion täyteen perjantai-iltana. Myös perjantai- ja lauantai-iltoina järjestetty Skábmaklubba-iltajuhla keräsi molempina iltoina paikalle ennätysyleisön.

 

“Meille on tärkeää, että pystymme sekä elokuvavalinnoilla että oheisohjelmilla palvelemaan ja houkuttelemaan paikalle erilaisia kohderyhmiä. Skábmagovat on elokuvafestivaalin lisäksi kulttuurien ja ihmisten kohtaamispaikka, jossa voi jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Oheisohjelmien kiinnostavuus kertoo meille, että kävijät kaipaavat kokonaisvaltaisia festivaalielämyksiä”, kommentoi festivaalin tuottaja Taru Arrela.

 

Festivaalin yhdessä Saamelaismuseo Siidan, Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, Saamelaisalueen koulutuskeskus – SOGSAKK:n ja Alkuperäiskansojen elokuvakeskus – Skábman kanssa järjestänyt Saamelaistaiteen tuki ry haluaa kiittää kaikkia elokuvien tekijöitä, festivaalin kävijöitä ja vieraita, rahoittajia, yhteistyökumppaneita, tukijoita, esiintyjiä, keskustelijoita, näytösjuontajia, vapaaehtoisia, lumirakentajia, SAKK:n opiskelijoita ja yhdistyksen jäseniä onnistuneesta festivaalista.

 

Lisätiedot:

 

Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola (festivaalin elokuvaohjelmisto) 050 414 4349 / jorma.lehtola@skabmagovat.fi

Tuottaja Taru Arrela (festivaalijärjestelyt, oheisohjelma) 040 1911621 / taru.arrela@skabmagovat.fi