25.9.2018 SKÁBMAGOVAT-JUHLAVUODEN KESKIÖSSÄ ARKTINEN ELOKUVA

Alkuperäiskansojen elokuvajuhla Skábmagovat järjestetään 21. kerran Inarissa 24.–27.1.2019 ja juhlavuoden teemana on arktisten alkuperäiskansojen elokuva. Skábmagovat-festivaalin vierailevana ohjelmakuraattorina toimii Sahan tasavallasta kotoisin oleva tuottaja Sardana Savvina, joka tuo Skábmagoville näytille Venäjällä tuotettujen alkuperäiskansojen elokuvien parhaimmiston.

– Ensi vuoden Skábmagovat-festivaalilla on monia syitä juhlaan, sillä festivaali täyttää 20 vuotta ja arktisten alkuperäiskansojen yhteistyö on tiivimpää kuin koskaan aiemmin, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola toteaa tyytyväisenä ja jatkaa:

– International Sámi Film Instituten aloittama Arktisten alkuperäiskansojen elokuvarahasto (AIFF) tulee vahvistamaan pohjoisten kansojen elokuvatuotantoa entisestään.

Inuiittielokuvan voimahahmo Zacharias Kunuk on ollut tuottamassa ensimmäistä haidankielistä pitkää elokuvaa nimeltä Edge of the Knife (2018). Haida on uhanalainen kieli, jota vuonna 2014 puhui vain enää 14 ihmistä. International Sámi Film Instituten uusin elokuvahanke, Arctic Chills -arktisten kauhuelokuvien sarja, puolestaan on esituotannossa.

Skábmagovat on maailman vanhin saamelaiselokuvafestivaali ja yksi vanhimmista alkuperäiskansaelokuvafestivaaleista. Juhlavuotenaan Skábmagovat haluaa tarjota yhä monimuotoisempia taide-elämyksiä ja korostaa arktisten kansojen keskinäisen dialogin ja solidaarisuuden merkitystä.

Skábmagoville on mahdollista lähettää elokuvia 10.11.2018 asti osoitteessa https://skabmagovat.fi/skabmagovat_2014/?page_id=4288

Lisätietoja ohjelmasta antaa taiteellinen johtaja Jorma Lehtola 050 414 4349 / jorma.lehtola@skabmagovat.fi

 

SAAMELAISTAITEEN TUKIYHDISTYS RY HAKEE FESTIVAALITUOTTAJAA 

Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry. hakee Skábmagovat-elokuvafestivaalille tuottajaa ajalle 15.10.2018 – 28.2.2019 (aloitusaika neuvoteltavissa). Tuottaja vastaa festivaalin toteuttamisesta kuten painomateriaalista ja elokuvakopioliikenteestä huolehtimisesta ja oheistapahtumien koordinoimisesta.

Hakijalta edellytetään sujuvaa englanninkielen taitoa ja aiempaa kokemusta kulttuurituottamisesta. Koltan-, inarin- tai pohjoissaamen kielitaito luetaan hakijalle eduksi.

Hakemukset liitteineen tulee toimittaa 7.10.2018 mennessä osoitteeseen sunna.nousuniemi@skabmagovat.fi.

Lisätietoja työstä antaa toiminnanjohtaja Sunna Nousuniemi puh. 040 966 6318 / sposti sunna.nousuniemi@skabmagovat.fi