Tiedote 25.1.2020 Skábmagovat-palkinto Elle-Máijá Tailfeathersille

 

Elokuvaohjaaja Elle-Máijá Tailfeathers on saanut vuoden 2020 Skábmagovat-palkinnon alkuperäiskansojen elokuvan eteen tekemästään työstä. Palkinto luovutettiin Tailfeathersille 22. Skábmagovat – alkuperäiskansojen elokuvafestivaalilla lauantai-iltana 25.1.2020, lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa Inarissa.

 

Tailfeathers on mustajalka-saamelainen elokuvantekijä, tuottaja, näyttelijä ja aktivisti. Kanadassa varttuneella Tailfeathersilla on vahvat siteet isänsä kotiseutuun Norjan Saamenmaahan, jossa hän on toiminut mm. näyttelijänä saamelaisten Beaivváš-kansallisteatterissa.

 

Vancouverin elokuvakoulusta vuonna 2006 valmistunut Tailfeathers on tehnyt lukuisia lyhytelokuvia, joiden lähtökohtana on aktivismi, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja alkuperäiskansojen kipukohdat. Aiempaan tuotantoon kuuluvat mm. öljyteollisuutta kritisoiva lyhytelokuva Bloodland (2011), alkuperäiskansojen naisten murhia ja katoamisia kommentoiva A Red Girl’s Reasoning (2012) sekä hänen saamelaista taustaansa käsittelevä Bihttoš/Rebel (2014). 

 

Tailfeathersin ensimmäinen pitkä elokuva, yhdessä Kathleen Hepburnin kanssa ohjaama The Body Remembers When The World Broke Open on jo ehtinyt voittaa useita palkintoja ja ollut kriitikoiden valinta viime vuoden parhaaksi kanadalaiseksi elokuvaksi. Ensi-iltansa viime vuonna Berlinalessa saanut elokuva kuvaa kahden naisen satunnaista kohtaamista, toisen heistä paetessa perheväkivaltaa. Elokuva esitettiin Skábmagovat-elokuvafestivaalilla lauantaina 25.1. näytöksessä, joka oli tupaten täynnä.

 

“Haluamme tällä palkinnolla osoittaa, miten arvokkaana pidämme hänen työtään erityisesti saamelaiselle elokuvayhteisölle. Tailfeathersin ura korostaa, miten työ alkuperäiskansojen elokuvan eteen on maailmanlaajuista eikä vain yhteen paikkaan sidottua. Hän toimii monelle innoittajana ja esimerkillään näyttää, miten hienosti elokuviin voidaan sisällyttää sosiaalisen omantunnon ääni”, perustelee festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

 

Lisätietoja: 

 

Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola
050 414 4349 / jorma.lehtola@skabmagovat.fi 

Tuottaja Taru Arrela (festivaalijärjestelyt, oheisohjelma)
040 1911621 / ​taru.arrela@skabmagovat.fi