Kino Haltiassa kantaa ottavia elokuvia yhteistyössä Skábmagovat -elokuvafestivaalin kanssa

Tiedote 02.01.2019

Suomen luontokeskus Haltiassa nähdään tammikuun luontolauantaina 5.1. kantaa ottavia elokuvia Haltia-salissa. Skábmagovat-elokuvafestivaalin etkoina esitettävät elokuvat käsittelevät luontosuhdetta, ympäristöahdistusta ja ilmastonmuutosta alkuperäiskansojen näkökulmista käsin. Elokuvien jälkeen keskustelua ympäristöahdistuksen tunteista, vetäjänä Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinnon saanut ympäristötutkija ja kirjailija Panu Pihkala. Päivän päätteeksi keskusteleva opastus Jälki -erikoisnäyttelyssä.

Tapahtuma on tuotettu yhteistyössä Inarissa toimivan Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin kanssa ja elokuvat esittelee festivaalien taiteellinen johtaja Jorma Lehtola. Skábmagovat-festivaali on Inarissa 24.-27.1.

Kello 12:00-13:00 näytöksessä on kahdeksan lyhytelokuvaa. Mukana on musiikkivideoita, haastattelu, tanssia, animaatio ja fiktiivisiä tarinoita. Eatnanvuloš lottit – Maan sisällä linnut (Ohjaus: Marja Helander) voitti Risto Jarva -palkinnon sekä kotimaisen kilpailun pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla 2018. Maan sisällä linnut on lyhyt tanssielokuva. Jokseenkin melankolisen tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

Kello 13:30-15:00 Angry Inuk (Ohjaus: Alethea Arnaquq-Baril) on keskustelua herättänyt dokumenttielokuva Kanadasta. Aiheena on hylkeenmetsästyksen ja siihen liittyvän problematiikan vaikutus inuiittien elämään.

Kello 15:00-16:00 Arktinen ahdistus: keskustelua ympäristötunteista ja elokuvista

Ympäristöongelmat aiheuttavat vaikeita tuntemuksia eri puolilla maailmaa. Etulinjassa ovat monet alkuperäiskansat, jotka kokevat kipeästi elinympäristönsä muutokset. Elokuvien pohjalta keskusteluun johdattaa Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinnon saanut ympäristötutkija ja kirjailija Panu Pihkala, joka tunnetaan ympäristöahdistuksen käsittelijänä. Pihkala muistuttaa, että osa ympäristöahdistukseen liittyvästä pioneeritutkimuksesta on tehty nimenomaan alkuperäiskansojen parissa.

TT Panu Pihkala toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä monitieteellisessä tutkimuksessa. Pihkalan teos ”Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo” (2017) on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua ympäristöasioiden psykososiaalisista ulottuvuuksista.

Kello 16:15-16:45 Keskusteleva opastus Jälki -erikoisnäyttelyssä, oppaana Satu Tanskanen Haltiasta

Elokuvat ovat pääosin saamen- ja englanninkielisiä, mutta ne on tekstitetty englanniksi ja osittain suomeksi. Kaikki elokuvat eivät sovellu alakouluikäisille lapsille. Keskustelu ja opastus ovat suomenkielisiä. Tapahtuma on maksuton, mutta keskustelevalle opastukselle tarvitsee näyttelylipun. Haltiaan pääsee bussilla 245 Espoon keskuksesta. Ravintola Haltia on tapahtumapäivänä kiinni, mutta pop-up kotaravintola tarjoilee ruokaa ja juomaa etupihalla. Tarkemmat tiedot tapahtumasta Haltian tapahtumasivuilta www.haltia.com/tapahtumat

Lisätietoa:

Suunnittelija Touko Heikkinen, puh. 0407529811, touko.heikkinen(at)metsa.f

Kuva: Torgrim Halvari (Sámi bojá)

Skábmagovat Inarissa 24.-27.1. www.skabmagovat.fi

www.haltia.com/tapahtumat