TIEDOTE 17.10.2019

Skábmagovat-elokuvafestivaali tarjoaa ensi vuonna jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain yllättävääkin 

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat (suom. Kaamoksen kuvia) järjestetään Inarissa 23.-26.1.2020. Festivaalin teemaksi on vuodelle 2020 valittu juureutuminen ja yhteys maahan. Elokuvaohjelmiston keskiöön nostetaan saamelaisten elokuvien lisäksi Etelä-Amerikan alueen tuotantoa, keskittyen erityisesti perulaisten alkuperäiskansojen elokuviin. Mukana on mm. Perun Oscar-ehdokkaanakin ollut Óscar Catacoran aimarankielinen elokuva Wiñaypacha (eng. Eternity).

“Haluamme teeman myötä korostaa alkuperäiskansojen erityistä suhdetta luontoon. Usein ne kansat, jotka kaikista vahvimmin kunnioittavat ympäristöään, joutuvat kärsimään sen tuhoutumisen seurauksista, kuten esimerkiksi Amazonin sademetsissä on käynyt”, perustelee festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola ensi vuoden painopisteiden valintaa. 

Uutta vuosikymmentä juhlistetaan nostamalla elokuvataiteen rinnalle tanssitaide, jota tullaan näkemään elokuvissa ja festivaalin oheisohjelmassa. Festivaali tarjoaakin kävijöilleen jälleen myös muita elämyksiä elokuvanäytösten ulkopuolella, esimerkiksi festivaali-iltojen Skábmaklubin sekä keskustelutilaisuuden muodossa. 

Elokuvafestivaalin taustajoukoissa on sekä konkareita että uusia kasvoja. Tuottajana jatkaa Taru Arrela ja taiteellisena johtajana Jorma Lehtola. Organisaatiota vahvistavat uusi apulaistuottaja Anni Koivisto sekä marraskuun lopulla työnsä aloittava festivaaliassistentti Tiina-Maria Aalto. Festivaalin järjestäjänä toimii tuttuun tapaan Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry.

“On ilo päästä työskentelemään tiimissä, jossa on sopivasti vankkaa kokemusta ja uusia ideoita. Toivon, että pystymme rakentamaan kokonaisuuden, joka palvelee sekä uusia että vanhoja kävijöitä. Otamme ilolla vastaan kaiken palautteen ja kehittämisehdotukset, jotta pystymme tarjoamaan ikimuistoisia festarikokemuksia moneen makuun”, kuvailee tuottaja Taru Arrela.

Lähiajoille on luvassa myös uusia tuulia; Skábmagovat saa loppuvuoden aikana uudet nettisivut sekä logon, jota etsitään pian avattavan logokilpailun kautta. 

Lisätietoja: 

Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola (festivaalin elokuvaohjelmisto)
050 414 4349 / jorma.lehtola@skabmagovat.fi 

Tuottaja Taru Arrela (festivaalijärjestelyt, oheisohjelma)
040 1911621 / taru.arrela@skabmagovat.fi

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään Inarissa 23.-26.1.2020. Jo 22. kertaa järjestettävä Skábmagovat on yksi vanhimmista alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleista. Elokuvanäytöksiä järjestetään saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa, kulttuurikeskus Sajoksessa ja erikoisuutena lumesta rakennetussa revontuliteatterissa, jossa elokuvista nautitaan ulkoilmassa. Vuonna 2020 festivaalin teemana on yhteys maahan ja ohjelmistossa nähdään saamelaisten elokuvien lisäksi erityisesti Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen elokuvia. Elokuvan rinnalle tuodaan uuden vuosikymmenen kunniaksi myös tanssitaide. Lisätietoja festivaalista osoitteessa skabmagovat.fi.